Duurzaamheidsmarkt Harderwijk

Duurzaam leven, hoe doen we dat? Kom en ontdek het op onze Duurzaamheidsmarkt op 14 oktober in MFC De Roef. Met lokale partijen, initiatieven en verschillende activiteiten!

  • Datum: 14 oktober
  • Tijd: 11.00 tot 15.00 uur
  • Locatie: MFC De Roef

Inspirerende sprekers

Laat u inspireren door lokale duurzaamheidsexperts en onze klimaatburgemeester die kun kennis en ervaringen delen.

Workshops en activiteiten

Doe mee aan praktische workshops over voedselverspilling, vegetarisch koken en koken op inductie.

Tijd Presentatie Activiteit
11.30 uur   Kennisquiz Duurzaam eten
12.00 uur ‘De Markttuin’ door Arjan Fikse Kookworkshop
12.30 uur   Kennisquiz Duurzaam eten
13.00 uur Lokale energie coöperatie Endura door Wim Sederel Kookworkshop
13.30 uur   Kennisquiz Duurzaam eten
14.00 uur Heerlijk Minimaliseren door Gera van der Berg (klimaatburgemeester) Kookworkshop
14.30 uur   Kennisquiz Duurzaam eten

Advies

Ontvang praktische tips en hulp bij het aanvragen van subsidies van de energie- en tuincoaches.

Marktkramen

Stel uw vragen aan professionals van verschillende organisaties over onder andere energie, biodiversiteit, water, duurzaam voedsel en circulaire economie. Of bezoek de kramen van lokale organisaties en initiatieven uit Harderwijk en Hierden.

Kinderactiviteit

Voor kinderen is er een gezellige knutselhoek waar ze met afvalmaterialen nieuwe kunstwerken maken.

Winactie

Maak tijdens de markt kans op één van de duurzame prijzen! Een wormenhotel, paddenstoelen kweekset of een duurzaam schoonmaakpakket.

Organisatie Informatie
Heerlijk Minimaliseren Duurzamer leven is de grote uitdaging van onze tijd. Maar hoe pak je dat aan? In een interactieve presentatie geeft Gera van den Berg tips en advies over minimaliseren. Gera ontwikkelde de Op Orde!-methode die helpt bij het ontspullen en consuminderen. Zuiniger omgaan met spullen, minder vaak iets nieuws aanschaffen en overbodige spullen doneren; wie zelf aan de slag gaat, maakt al een groot verschil. Minimaliseren leert u kiezen en ruimte maken voor wat u écht gebruikt en waardevol vindt.
Ann-Made Algemene informatie over de kledingindustrie. Tips hoe u simpel uw kledingkast kunt verduurzamen door middel van hergebruik/repareren/pimpen met voorbeelden van duurzaam gemaakte kleding, overzicht van sites met info over duurzame merken.
Greendish Greendish verzorgt een kennis sessie en quiz over het belang van duurzaam en gezond eten. Bijvoorbeeld: Wat is duurzamer? Een tomaat uit Spanje uit de volle grond of een tomaat uit Nederland uit de kas?
Boerderij Zuiderstee De Zuiderstee boert mét de natuur! In samenwerking met Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Collectief Veluwe werken ze aan het verhogen van de biodiversiteit op het erf. De vrijwilligers van de boerderijwerkgroep helpen bij de werkzaamheden. Ze vertellen u graag meer over hun plannen voor de toekomst, de mogelijkheden om aan te sluiten bij onze werkgroep en de verkoop van het vlees van de koeien en eieren.
De Markttuin De Markttuin - ecologisch voedsel verbouwen. “Wat kunnen wij leren van de natuur? Hoe zorg je voor een gezonde bodem? Waarom is (bio)diversiteit zo belangrijk?” Ontvang praktische handvatten waarom en hoe u gezond voedsel kunt verbouwen.
Endura Wim Sederel (directeur van Endura) houdt tijden de duurzaamheidsmarkt een presentatie over de lokale Energie coöperatie Endura. Endura heeft zich ten doel gesteld om binnen één generatie alle energie die we in onze gemeente met elkaar gebruiken, ook hier samen duurzaam op te wekken. Dat betekent samen ons verbruik verminderen en lokaal opwekken. Hoe Endura dat doet en hoe bewoners, bedrijven, scholen, verenigingen en stichtingen in Harderwijk en Hierden mee kunnen doen, vertelt Wim in zijn presentatie. Ook introduceert hij het Energie Spreekuur dat Endura vanaf 21 oktober maandelijks zal organiseren van 10 tot 16 uur in California Harderwijk. Meer informatie over Endura, meedoen en het maandelijkse Energie Speekuur krijgt u in de stand van Endura en op de website www.endura-harderwijk.nl
Energieadviseur Etril Spar met Etril over verduurzaming van uw woning. Ze lichten toe welke volgorde logisch is en waar te beginnen. Verder leggen ze de technische principes van een warmtepomp uit en geven een grove kosteninschattingen. En geven technische informatie over afgifte systemen, onmogelijkheden voor waterstof, et cetera
De Hortus Hortus informeert bezoekers over hun projecten op het gebied van klimaatadaptatie, circulariteit, biodiversiteit en energietransitie. De projecten voeren ze uit op de (basis)scholen in Harderwijk en Hierden en verder hebben ze veel materiaal op het gebied van natuur- en duurzaamheidseducatie.
Solar Team van RSG Enthousiaste leerlingen die met veel passie praten over de Solar Boat Challenge. Ze leggen het proces uit van het maken van de boot samen met de werking van de boot en zijn wedstrijden en benadrukken hierbij de duurzaamheid.
Energiecoach De energiecoaches staan voor u klaar om vragen rondom het verduurzamen van uw woning te beantwoorden. Ter plekke kan de energiecoach u helpen met de eerste vragen. Heeft u liever dat de energiecoach een keer bij u thuis komt kijken, maak dan een afspraak met de energiecoach.
Tuincoach De tuincoach staat voor u klaar om vragen rondom het verduurzamen van uw tuin te beantwoorden. Ter plekke kan de tuincoach u helpen met de eerste vragen. Heeft u liever dat de tuincoach een keer bij u thuis komt kijken, maak dan gelijk een afspraak.
Farmshop Vrijhof De Farmshop heeft als doel om u bewust te maken van uw koopgedrag met betrekking tot voedsel. Elke maaltijd is een keus welke invloed heeft op je leefomgeving. Nu en in de toekomst. Tip: Koop rechtstreeks lekkers uit de regio.
UITstekend Stekje UITstekend Stekje is een kringloop"winkel" voor tuinplanten. Als mensen hun tuin opknappen blijven ze soms zitten met kwalitatief goede planten. De planten zijn te goed om weg te gooien, maar passen ook niet meer in het nieuwe ontwerp. UITstekend Stekje neemt deze planten mee, verzorgd ze en zoekt een nieuwe plek voor de planten. Als de planten te groot zijn, dan wordt er een stekje van genomen en opgekweekt tot een goede plant. Het ontvangen van planten is vaak geen probleem, maar een nieuwe plek vinden is lastiger. Wilt u de planten een nieuwe plek bieden?
Jong Leren Eten (JLE) Jong Leren Eten is een programma dat jongeren van 0 - 24 jaar helpt om gezonder en duurzamer te gaan eten. Het gaat om duurzame keuzes voor jezelf en voor de aarde. Jong Leren Eten begeeft zich op het snijvlak van gezondheidseducatie en natuur- en milieueducatie en is gericht op het thema voedsel. Chef-kok Giel Dons is een van de samenwerkingspartners in dit programma. Hij verzorgt een lekkere en leerzame JLE-kookworkshop.
Giel Dons Chef-kok Giel Dons verzorgt de kookworkshop op de markt. Hij neemt ons mee in wat er allemaal gemaakt kan worden met de restjes groenten uit de koelkast. Of laat ons de wonderenwereld van de lupine boon proeven. Giel heeft zelf een cateringbedrijf en ‘Wat zit er in het Vat’. Hier neemt hij zijn klanten altijd mee in zijn passie van plantaardig eten en de ambacht van fermenteren.
Gemeente Harderwijk Heeft u vragen, ideeën of tips hoe de gemeente duurzamer kan worden? Kom dan langs bij de tafel van de gemeente Harderwijk voor een goed gesprek. Medewerkers van het duurzaamheidsteam staan voor u klaar!