Voorlezen tijdens de Nationale Voorleesdagen én daarna

Kinderburgemeester Tygo Fontijn en wethouder Yvonne Roos-Bakker trapten woensdag 24 januari de Nationale Voorleesdagen af! De kinderburgemeester las voor uit het bekroonde prentenboek 'Help! Een verrassing' van Miriam Bos en de wethouder vertelde over mooie leesprojecten voor kinderen.

Voorlezen aan kinderen is belangrijk. Verhalen prikkelen de fantasie en stimuleren hun creativiteit. Ook leren ze nieuwe woorden. En door naar verhalen te luisteren, ontwikkelen kinderen hun concentratie én luistervaardigheden.

Mooie leesprojecten voor kinderen

Naast de Nationale Voorleesdagen zet de gemeente Bergen samen met de bibliotheek en scholen volop in op leesonderwijs, zoals met de programma’s Bibliotheek op school en Boekstart.

Bibliotheek op school

Met het programma Bibliotheek op school worden kinderen en jongeren gestimuleerd om meer te lezen. En ze leren om beter en verstandiger om te gaan met internet, sociale media en games. Dit gebeurt met deskundige lees/mediaconsulenten, inspirerende boeken en digitale lees- en leeromgeving.

Boekstart

Samen een boekje lezen, plaatjes aanwijzen en verhaaltjes vertellen, versterkt de band met uw baby. En kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. U kunt dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Vanuit deze gedachte is BoekStart ontstaan: een programma dat kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders van boeken laat genieten.

Ongeveer 3 maanden na de geboorte van uw kindje krijgt u een waardebon thuisgestuurd voor een gratis BoekStart-koffertje. Met daarin een stoffen babyboekje en een liedjesboekje met cd of een hardkartonnen boekje voor als uw kindje iets ouder is.

BoekStart stimuleert ook het voorlezen aan baby’s en peuters in de kinderopvang en peuterspeelzalen. Kinderen vinden het leuk om met z’n allen voorgelezen te worden en het zorgt voor een rustig momentje op een drukke dag.

Meer informatie over alle leesprogramma’s vindt u ook op Bibliotheek Bergen.